søndag den 6. november 2011

Catnarok!

Jeg har endelig modtaget min t-shirt med den ikoniske fremstilling a Catnarok, lolkattenes ragnarok.
(jeg skrev lidt om det her)

Det er når kampen mellem Long Cat og Tacgnol, Ceiling Cat's og Basement Cat's repræsentanter står, at Catnarok bryder ud og verdens ende kommer over os.

Ceiling Cat som mytologisk figur stammer fra forskellige humoristiske billeder af katte, der kigger ned fra lofter. Den startede altså med bogstavelig talt, at være en loftskat, og udviklede sig derfra til at blive en guddommelig skikkelse i "lolkatologien". Den diabolske modsætning, Basement Cat, ses dog sjældent i kældre, men er en reaktion på de symbolske associationer v. Ceiling Cat. Basement Cat kan kendes på sin kulsorte pels og sit ondsindede blik.

På trykket er det dog  Long Cat (oprindeligt fra dette billede) og Tacgnol. Long Cat blev først et stykke inde i sin tilværelse forbundet med Ceiling Cat, og først derefter kom Tacgnol til, som det nødvendige modsvar i udviklingen af mytologien.

Ceiling Cat og Long Cat er altså symbolske figurer såvel som selvstændige memes, hvorimod Basement Cat og Tacknol kun giver mening inden for den mytologiske struktur.
Der kan herske en vis forvirring om, hvad forskellen inden for Catnarok myten er på Ceiling Cat og Long Cat. Hvor de i deres oprindelige funktioner ikke kan forveksles, minder de her en del om hinanden. Den eneste forskel er faktisk længden. Jeg vil mene, at det i forbindelse med Catnarok myten er mest gunstigt at betragte
Long Cat og Tacgnol som repræsentanter for henholdsvis Ceiling Cat og Basement Cat, der ved dommedags komme løftes op og bliver til ét med de guddommelige og diabolske kræfter.

T-shirten er en genfortolkning af dette billede: