lørdag den 22. oktober 2011

Mere af antikken

Så har der været gang i kameraet, og jeg har været lidt kreativ med min hjembragte antikke hånd med fallos:


Ud over denne fascinerende opgave, har vi også fået besked på at skulle finde en genstand fra museets digitale samling (link), som vi synes er særligt interessant på en eller anden måde.

Jeg har valgt skulpturen Psyche på grund af hendes fine, sarte sommerfuglevinger. De virkede usædvanlige og gjorde mig derfor nysgerrig.
Det viser sig at de er der, fordi psyche på græsk også betyder sommerfugl, såvel som liv, sind eller sjæl. Det forklarer altså meget godt, hvorfor sommerfuglen tit er blevet brugt som symbol på sjælen.                                                                                                                                   Figuren Psyche stammer fra et eventyr først nedskrevet i den romeren Lucius Appuleius Saturninus' værk Metamorfoser eller Det gyldne æsel. Det var ret spændende at læse referat af eventyret, fordi det viser sig umiddelbart at være forganger for, eller i hvert fald deler virkelig mange træk med andre eventyr og nyere eventyr
Anyhow, Psyche er så smuk, at hun med sin blotte eksistens begår hybris mod den  terapitrængende Venus, der i jalousi sender sin søn Amor ned på jorden. Han skal skyde Psyche med en af sine pile mens hun sover, således at hun forelsker sig i den første grimrian hun ser, når hun vågner. Amor er i midlertid lidt klodset og kommer til at stikke sig selv, da han ser hvor lækker Psyche faktisk er. Han falder pladask for hende og bortfører hende til sit slot på toppen af et højt bjerg. Hver nat kommer han og 'lærer hende at kende' - men forbyder hende nogensinde at se hans ansigt.
Psyche er selvfølgelig nysgerrig og tænder en nat et lys for at kigge på sin elsker, men klodset er også hun, og der drypper stearin på Amor, der vågner og forlader hende.
Nu har imidlertid også Psyche forelsket sig, så hun beder Venus om at må få Amor tilbage. Venus er stadig lidt bitchy og sætter Psyche på en masse svære prøver, som Psyche heldigvis får hjælp til at nogle forskellige naturånder.
Efter mange trængsler, hvor Psyche blandt andet har sendt sine onde søstre i døden og været i et mindre koma, vækkes hun op af Amors romantiske kys og der holdes bryllup blandt guderne med ambrosia i stride strømme. 

Amor vækker Psyche.
Skulptur på Louvre, som jeg gik og kiggede lidt på, da jeg boede i Paris, uden at vide, hvad den handlede om.